BEERS, WAFFLES, FRIES & GOOD TIMES!

Гент како град ми остави огромен впечаток уште првиот пат кога го посетив на почетокот од годинава. Студентско место, пабови, chill атмосфера се само дел од нештата кои ми го задржаа вниманието. Иако не верував дека некогаш повторно ќе го посетам, летово здогледав студентска пракса токму во Гент, и знаев дека тоа е праксата за мене.

Гент е мал град, нешто помал од Скопје, така што се е блиску. Јавниот превоз не им е убаво решен, така што главно превозно средство е точак и само точак! Помалку познато е дека сега дел од шините за трамвај гледаат да ги пополнат бидејќи на луѓе им се зафаќаат тркалата од точаците внатре. А и секоја пола година наоѓаат по едно стотина точаци во реката.

Инаку Гент се наоѓа во фламанскиот регион на Белгија каде се зборува исклучиво фламански што е всушност дијалект на холандскиот. Главни национални специјалитети се вафлите и fries with mayoneese што може да се забележи при првата прошетка низ Гент, при првата уличка со која што почнува центарот веднаш почнува мирисот на топло печена вафла со Нутела и пржени компирчиња кој доаѓа од секој агол на центарот. Ммм.

Првите три недели од мојот престој бев сместена во студентска соба, а останатото време бев сместена во фамилија кои беа прекрасни и гостопримливи и ме прифатија како втора ќерка.

„Правев веб-страни за платформа на една компанија што тргува со фенси гравчињa.”

Работев во Forcit, прилично млада софтверска компанија, која се наоѓа близу центарот на градот. Работата ми се погоди премногу, особено затоа што сите колеги беа прилично млади другарски поставени, па секогаш владееше позитивна работна атмосфера. Работев на два различни проекти, првиот со веб дизајн, правев веб-страни за платформа на една компанија што тргува со фенси гравчиња, а потоа си добив сопствен проект за машинско учење.

Освен работата, секако неизбежно да се спомне дружбата со останатите практиканти. Кога стигнав во Гент беа многу на број, но како една од последните кои пристигнаа секоја недела испраќав по некој. Бевме измешани од сите краеви на планетава, а сепак на интересен начин функциониравме како семејство. Не имаше од: Македонија, Србија, Хрватска (балкан доминација), Австрија, Швајцарија, Кенија, Америка, Боливија, Кипар, Малта, Индија, Израел, Азербејџан, Шпанија, Канада, Гана и уште каде не.

За жал не фатив ниту еден изорганизиран викенд од ИАЕСТЕ комитетот на Гент, бидејќи дојдов на почеток на академска година, но затоа имаше уште ентузијасти за шетање, па така се шетнав до Брисел, Антверпен и до Луксембург. Градот Луксембург го видовме за еден ден па следниот отидовме на планинарење на југот на државата  околу едно езеро чие име уште не знам да го прочитам.

„Откако пристигнав си ветив дека нема два пати да се напијам исто пиво, и прилично добро се придржав до тоа ветување.”

Останатото време кога не ни се шеташе надвор од градот, ја живеевме Белгија во вистинското светло, преку пабовите со милион вида на пиво. Откако пристигнав си ветив дека нема два пати да се напијам исто пиво, и прилично добро се придржав до тоа ветување. Исто така голем дел од вечерите ги посветивме на национални јадења и обичаи. Белгијците многу пазеа секоја земја да си добие своја посветена национална вечер каде се изложува храната на земјата, а практикантот од таа земја спрема кратка презентација за својата земја.

Се на се, доколку сте екстровертни ликови кои сакаат постојана дружба со кул луѓе од цел свет, љубители на благо и на добро пиво, расположени за шетање со воз секој викенд, а сепак сакате и да работите и стекнете искуство во квалитетни компании, тогаш Белгија е местото за вас!

 

 

 

Платена практикантска работа во УСЈЕ!

Групацијата ТИТАН повеќе од еден век успешно го продолжува својот раст, со особена почит кон поединецот, општеството и животната средина. Групацијата ТИТАН ги смета своите човечки ресурси за клучен фактор за одржлив развој. Ние се потпираме на вештините и залагањата на нашите луѓе од сите нивоа на хиерархијата. Наша цел е да ги привлечеме, развиваме и задржиме најдобрите професионалци, при што им овозможуваме креативен развој на кариера и ги наградуваме нивните резултати. На тој начин за Групацијата стекнуваме долготрајни вредности и конкурентска предност.

Цементарница УСЈЕ АД Скопје

ГРУПАЦИЈА ТИТАН

Објавува

ПРОГРАМА ЗА ПРАКТИКАНТСКА РАБОТА

ЗА ПОТТИКНУВАЊЕ НА ВРАБОТУВАЊЕ И РАЗВОЈ НА МЛАДИ ТАЛЕНТИ

Цементарница УСЈЕ, како компанија чија стратешка оптределба е поддршка на заедницата преку придонес кон развој во сите области, започнува ПРОГРАМА ЗА ОБУКА ЗА ПОТТИКНУВАЊЕ НА ВРАБОТУВАЊЕ И РАЗВОЈ НА МЛАДИ ТАЛЕНТИ.

Цементарница УСЈЕ во склоп на Групацијата ТИТАН го потпиша Пактот за поддршка на младите на Европската унија (“Pact for Youth”), за зајакнување на партнерството помеѓу компаниите и образованието, а во насока на зголемување на можностите за вработување на младите талентирани луѓе.

Како дел од Програмата, Цементарница УСЈЕ објавува оглас за платена ПРАКТИКАНТСКА РАБОТА за машински или електро инженери, технолози, хемиски инженери, машински и електро техничари.

Други квалификации:

Одлично познавање на Micfrosoft Office апликациите и одлично познавање на англиски јазик се сметаат за предност.

Кандидатите треб да бидат без работно искуство, дипломирани или во завршна година на студиите.

Посветеност, мотивираност, иницијативност

Тимска работа и кооперативност

Кандидатите треба да ја приложат и следнава документација:

 1. Мотивациско писмо
 2. Биографија (CV)
 3. Доказ за образование (уверение за дипломирање или за положени испити)

 

Огласот трае 7 (седум) дена од денот на објавувањето.

Ангажирањето во програмата за практикантска работа

трае определено време до 3 месеци

Учесниците на обуката ќе добијат Потврда за обученост во соодветната област од Цементарница Усје и ќе бидат земени предвид при идни вработувања

Аплицирањето се врши само на веб страницата на Цементарница УСЈЕ АД Скопје

http://usje.com.mk каде заинтересираните кандидати треба да ја пополнат електронската апликација за CV и да ги прикачат потребните документи.

Сите апликации ќе се сметаат строго доверливи.

Контактирани ќе бидат само кандидатите избрани за интервју.

Меѓународен Семинар за развој на ИАЕСТЕ 2017

 

ИАЕСТЕ Македонија е студентска волонтерска организација која овозможува размена на студенти од техничките факултети веќе 24 години. Преку ИАЕСТЕ студентите при сите државни универзитити ширум државата добиваат шанса да стапат во контакт со некои од најреномираните македонски и странски компании, како и да заминат на платена стручна пракса во странство. Освен потребното работно искуство во компании и универзитети ширум светот, членувањето во ИАЕСТЕ носи многу забава,  вредни пријателства и контакти кои можат да бидат клучни за понатамошната кариера на студентот.

Да се биде член на ИАЕСТЕ значи да се биде нешто повеќе од само студент. Преку ИАЕСТЕ се стекнува искуство коешто се бара кај студентите и идните вработени, но не се добива во факултетските клупи. Освен можноста за стручна платена пракса во странство, ИАЕСТЕ нуди голем број на конференции и семинари каде што секој може да стекне потребни лични и професионални вештини, пред се преку тимска работа и практично искуство.

ИАЕСТЕ Македонија денес има околу 40 полноправни членови и уште 80-тина активни во сите локални комитети во Македонија – Скопје, Битола, Охрид и Штип. Со овие бројки, како и константниот ангажман на локално и глобално ниво,  ИАЕСТЕ Македонија важи за еден од најактивните национални комитети во светот. Оваа активност и ажурност, распознаена и на интернационално ниво, е заслужна за организацијата на претстојниот ИАЕСТЕ семинар SID – Strategic IAESTE Development, втор по големина и важност во ИАЕСТЕ на светско ниво, на кој Скопје, Македонија е овогодинешниот домаќин.

Од 4 до 7 мај годинава во Скопје ќе пристигнат повеќе од 60 делегати, претставници на студентските и професионално водените ИАЕСТЕ комитети. Поголемиот број делегати  се од земјите од Европа како Германија, Швајцарија, Велика Британија, Ирска, но пријавени се и делегати од подалечните земји како САД, Таџикистан, Индија, Палестина. На семинарот ќе се одржат пет работни групи, на кои делегатите ќе разработат план за работа и подобрување на ИАЕСТЕ на интернационално ниво, како и предлози за Надзорниот Одбор.  Секоја група ќе опфати различни делови од работата на ИАЕСТЕ, а темите на работните групи ќе се во областите на размена на праксите, маркетинг, подобрување на односите со алумните, соработки со останати интернационални организации и како да се прослави и одбележи 70 годишнината на нашата асоцијација. Повеќе информации може да се најдат на веб страницата www.sid.iaeste.org.mk

Секако, организацијата на еден настан од ваков размер бара многу подготовка, истрајност и поддршка од македонските институции и компании. Машинскиот факултет, во чии простории ќе се одвиваат работните групи, како и Park Hotel & Spa, каде делегатите ќе престојуваат, се поддржувачи на настанот уште од самиот почеток. Меѓу другите поддржувачи се вбројуваат и: RedBull, Фармахем, Neskafe, Vitalia, Vincini, Viva, Кожувчанка, Јаболчело, Карнем и други. До почетокот на настанот се очекува оваа листа да се зголеми, и да се овозможи промоција на компаниите на локално и интернационално ниво, како и брендирање на просториите и производите користени за време на семинарот.

Оваа културна размена е од голема важност и за ИАЕСТЕ,  и за Македонија како домаќин. Доаѓањето на странските делегати придонесува за промоција на Македонија во светот, а за време на интернационалната вечер сите делегати ќе можат да ги пробаат познатите македонски јадења и да уживаат во македонската традиционална музика и танци со точката на фолклорната група.

На другите вечери, ќе бидат поканети ИАЕСТЕ алумните, како и поддржувачите меѓу компаниите. Воедно, контактирани се и повеќе амбасадори кои со нивното присуство ќе придонесат за подобрување на соработката меѓу земјите членки на ИАЕСТЕ. На овие вечери делегатите и нашите соработници ќе можат да разменат контакти, да разменат искуства и да остварат соработка на полиња од нивен интерес.

Семинарот за развој на ИАЕСТЕ не само што иницира директна промоција на нашата земја на интернационално ниво, туку и ги спојува високо образовните институции и претставниците на бизнис-заедницата и домашните компании како долгогодишни соработници на ИАЕСТЕ Македонија, овозможувајќи им да се претстават пред делегати од целиот свет и да ја презентираат поволната бизнис клима која владее во Р. Македонија.

10 things you are going to miss if you don’t attend SID 2017

 1. Discussions for joint improvement; work groups:

The first things to miss if you do not attend SID are of course the fruitful discussions and resolutions crafted in each work group. This year, the five organized work groups are the following:

WG1- Exchange
WG2- Marketing Plan
WG3- Alumni
WG4- 70th Anniversary & IAESTE Day
WG5- Relations with international organizations/companies

 1. Networking

Networking within the IAESTE network is the basis for future cooperation and well-functioning of the organization on a global level. Getting to know people from various counties, at different positions might bring you to a benefit of expanding your knowledge and learning from the success of others. In addition, networking provides you with a great source of connections, and opens the door for future opportunities both as an individual, and as a delegation– a benefit abundantly provided only by SID and similar IAESTE seminars.

 1. Innovation, Ideas

By attending SID, you get a chance to be a part of the newest IAESTE International plans for action. You get to present your ideas and work together with other delegates from all around the world for the sake of providing the best possible solution to a given problem as well as crafting a field for action to be carried out in all 87 IAESTE Countries. Locating the specific IAESTE branch that could undergo improvement, discussing it with other delegates and defining a framework of possible effective solutions might bring you to the benefit of expanding your span of ideas and ways of approaching a specific problem.

Moreover, you will be able to work with other coordinators for the given workgroup and get to know the ways of functioning of their National Committee, in addition to broadening your view for eventual ways of improvement of your own national committee.

 1. The Balkan Experience

Besides the hard work during work group sessions, there will be the relaxed cocktail and international and dinner nights during the seminar, with an accent on the 05.05.2017, when the International Evening will take place. First of all, the international evening will be held in an authentic han in the Skopje Old Bazaar called Suli An, a place we are all very excited about. Secondly, you will be able to see a traditional folk music dance group and try dancing the ‘Oro’- the Macedonian traditional dance and clothing.  In addition, you will be able to feel the Balkan spirit- the way we eat, the way we party, the way we drink and the way we get things done.

 1. Old vs New Skopje

Skopje is a city with both old traditional and new architecture. Missing SID would also mean missing the city tour planned for the 06.05 in which you can see the clash between the old buildings and objects, dating from the reign of Justinian I, and the Ottoman Republic, to the new Baroque outlook of the city since year 2014. Many tourists say that there are more statues than people in Skopje since 2014, so you will get to see firsthand why people might say so.

During the city tour, there will be two tour-guides which will lead you through the Skopje Experience, and which you can ask for more historical information anytime.

 1. Macedonian Cuisine

As you might have seen in the previous posts, we, Macedonians are very proud of our traditional food and gladly say that Macedonia is becoming a foodie destination. As described by VOGUE no matter where you go, every meal is made with passion and love—whether it’s at a hole-in-the-wall in the middle of Skopje or the living room of a farmer in a local village. Not only that, the focus is entirely on quality—which means everything is made from scratch without the additives and preservatives.  Upon arrival in Skopje, you will be able to taste some of the traditional recipes such as, makalo [creamy garlic dip], or spinach börek, pindjur (a relish made from tomatoes, eggplant, garlic, salt, and pepper), kifli (flaky pastries), or roasted pork with Macedonian paprika.

 1. Park Hotel

You probably have already seen the photos of Park Hotel and Spa, the hotel in which Delegates are going to stay during the Seminar.  Located in the Skopje city park, this hotel epitomizes the essence of harmonious, yet sleek shapes and colors in an alluring and sophisticated place which makes it the first choice in the search for luxurious and comfortable stay.

The unique atmosphere of Park Hotel & Spa, with an impeccable choice of art objects intertwined amidst the city park greenery, provides you with the best experience of being a guest at the crossroad of the Balkan region.

 1. Nature

Although the Seminar is organized in the heart of Skopje, you will still be able to take a glimpse of our beautiful nature and countryside. Whether it is from the window seat in the trip from the airport, or during the walk to the work group locations, Skopje in spring is an experience and is not to be missed. Park Hotel & Spa itself is surrounded by the greenery of the City Park and features a sun terrace by the river Vardar, the biggest and longest river in Macedonia. Moreover, if the weather serves us well, the coffee breaks will be organized in the park within the University Campus near the place where the workgroups will be held.

 1. Local people

The Macedonian people are some of the world’s most welcoming according to Macedonian people. Jokes aside, you might have or haven’t heard, but the locals are considered very charismatic, friendly and heartwarming, assets you will be able to feel for yourself as you land on Macedonian soil.
The local committee Skopje is a big committee with more than 50 active members you will be able to communicate, laugh, and work together with.

 1. Matka kanyon

As we have previously mentioned, Macedonia has a countryside that will leave you out of breath. Last but not least on 07.05. you will have the chance to visit the Canyon and Lake Matka, the oldest artificial lake in the country. Matka is one of the most popular outdoor destinations in Macedonia and a gorge in which a rich complex of mediaeval building are to be found, including churches, monasteries and remnants of a fortress (the mediaeval town of Matka).There are dozens of caves and large number of endemic plants and animals. The Canyon covers an area of around 5.000ha and is located 15km south-west of Skopje. By its morphogenetic characteristic, it is a breakthrough gorge. Whether you like beautiful views, kayaking or just walking around, you’ll have plenty of ways to enjoy some adventure, recreation and peaceful ambient  provided by the sounds of the nature.

 

RED BULL DOODLE ART – Македонското жири ги виде првите чкртачки трудови

Со првиот настан одржан во Скопје започнаа квалификациите за учество во натпреварувањето на студентите од целиот свет во чкртање познато како Red Bull Doodle Art.

Македонското жири ги виде првите чкртачки трудови

Чкртањето како слобода на изразување, каде што нема правила и ограничувања, претставува заедничка карактеристика на сите студенти кои го откриваат својот внатрешен талент за време на предавањата. Red Bull Doodle Art настојува да обедини преку 50.000 студенти од целиот свет кои преку глобалната платформа ќе успеат да се изборат за учество на финалната манифестација.

Единствената шанса да се претставува Македонија на Глобалниот завршен настан на Red Bull Doodle Art 2017 доаѓа преку учество на локалните натпревари, а во Скопје се организираше првиот настан во локалот „Кантина“. На тој начин на ова невообичаено неделно матине беа добиени првите 20 трудови во опуштена атмосфера со присуство на публика и музика од Dj Ux.

На патот до националното финале кон крајот на април ќе има уште неколку, по што победникот ќе добие виза за настап во возбудливото финале. Предвидено е за време на апликациската фаза од 3 до 16 април на повеќе факултети во Македонија да се отворат неколку уметнички катчиња, a студентите ќе можат да нацртаат цртежи со коишто ќе се пријават на натпреварот. Публиката ќе може да ги види сите чкртаници и да гласа за своите фаворити преку www.redbulldoodleart.com каде што е лоцирана глобалната платформа.

За националниот победник ќе одлучува македонското жири, во кое членуваат Иван Петрушевски, Давид Ристевски – Dreadpen и Д-р Ангелина Поповска. Петрушевски е графички дизајнер и илустратор кој работи во областа на дигиталната уметност од 2003 година, со неколку самостојни и групни изложби зад себе. Препознатлив по сомбре-суканиците, Ристевски е дизајнер што е вработен во маркетинг агенција, но исто така и „зависник“ од чкртањето кој признава дека секогаш носи маркер со себе. Иако нејзината професионална определба како доктор по науки за конзервација и реставрација на икони, на што воедно и работи во Националнциот конзерваториски центар, Ангелина Поповска е наградуван академски сликар со неколку самостојни изложби, чие што поле на интерес е концептуалната уметност со користење модерни техники.

Иако на финалето ќе има само еден учесник од Македонија, Семос Едукација обезбеди дополнителни три награди во вид на ваучери за посетување на обуки за дизајн во нивниот Adobe Authorized Training Centar.

Оваа глобална манифестација по втор пат ќе претставува светски собир на сите национални победници, откако првата глобална галерија беше организирана во Кејптаун, Јужна Африка, во 2014 година, со учество на Матеј Тодоровски, тогашен студент на Архитектонскиот факултет во Скопје. За оваа година финалето повторно предвидува возбудлива локација, но претхoдно сите учесници ќе добијат соодветен тренинг за креирање завршно уметничко дело со цртање во три димензии (3D), за љубителите на уметноста да можат на крајот да го видат сето тоа преку виртуелната реалност. За глобалниот победник ќе одлучува судиски панел.

Што е чкртаница?

Цртеж без фокус што се црта додека мислите ви се окупирани со други нешта.

Што е Red Bull Doodle Art?

Натпреварување кое се одржува ширум светот меѓу студентите, при што тие ги приложуваат своите чкртаници за оценување по основ на стилот и креативноста. Еден чкртач од секоја земја ќе биде повикан на глобалното финале и ќе се натпреварува против студентите од целиот свет. Победничкото дело од секоја земја ќе биде изложено во Глобалната виртуелна галерија. На изложбата ќе биде прогласен еден меѓународен победник.

Кој ќе биде крунисан како глобален победник во Red Bull Doodle Art 2017?

Ќе дознаеме наскоро!

My internship experience in Skopje, Macedonia

I had no idea what I got myself into when the country, whose name I thought was a fruit salad, was going to be my home for the following 3 months; Skopje, Macedonia. I would have never foreseen the life changing experience that was waiting for me. Truly, the best decision I made in my life.

I did my internship in the Faculty of Mechanical Engineering in the SS Cyril and Methodius University, I was in charge of a project thar consists in optimizing the parameters of the 3D printer Dimension Elite with the goal of saving support and molding material. In order to accomplish that, I learnt to use new software, which allowed me to develop my skills in industrial design and additive Manufacturing.

My mentors were kind and professional, they supported me with everything. Workwise, I felt I didnt lose my time, I was learning something new everyday and developing skills in a multicultural environment. As a professional I can say this internship helped me focus toward quality, creativity and efficiency of my work.

An internship abroad will give you the chance to travel to new places, make new friends, make new memories and learn new skills. But it also challenges you; it teaches you first hand what intercultural communication really is; it will challenge your mindset and it will help you become more open minded and more culturally aware.

It opened my mind to the notion that we are all different, we might think differently but that shouldn’t stop us from getting to know each other. People and places will surprise you, Skopje for sure did. To see the beauty of humanity. To embrace the beauty of the world. It gave me a perspective as a part of the world.

You’ll have one of the best times of your life. Late night parties, random flings, local tours and what not.

But as cliché as it sounds ‘all good things must come to an end’. I made some amazing friends and shared some fantastic experiences with them during 3 months. The 3 months I spent there as an intern were filled with good times, friendships for life and new experiences.

So as I said once in a IAESTE meeting, before going to the best local bar; “A journey of a thousand miles start with a single step”, and I couldn’t be happier mine was Macedonia. So I DARE you to take that step, sometimes sacrifices are necessary but you will never regret this decision.

Thank you Skopje, you will always have a special place in my heart

Eduardo Lerma, intern from Mexico

Red Bull Doodle Art – Чкртање во трета димензија

Постои едно нешто што е заедничко за сите студенти ширум светот: нивниот скриен уметнички талент се истакнува преку чкртање во текот на предавањата, а се почнува со основниот прибор, молив и лист. Уметноста во нејзиното најдобро издание ќе се случи по трет пат во Македонија, како дел од светскиот настан Red Bull Doodle Art.

 

Чкртањето е универзална навика што ги обединува студентите од различни култури на планетата Земја. Сите чкртаат! Преку 50 илјади студенти од над 1.000 универзитети во 40 земји од светот, ќе ни го покажат начинот на кој што тие ја доживуваат уметноста на чкртањето. На тој начин, Red Bull Doodle Art ја обезбедува платформата за секој од нив да може да ја спроведе својата инспирација и фантазија во уметност. Чкртањето нема правила, нема ограничувања – тоа е слобода на изразување!

Во текот на месец април, студентите во Македонија ќе можат да ги приложат своите неверојатни уметнички дела и да гласаат за најдобрите чкртаници во својата земја преку www.redbulldoodleart.com каде што е лоцирана глобалната платформа. Годинешното издание ќе биде одбележано со серија од настани, сите со цел да им се даде на студентите шанса што повеќе да чкртаат. Red Bull Doodle Art ќе ги собере највлијателните уметници на првото случување во Скопје заканажано во локалот „Кантина“, а потоа ќе следат и посети на факултетите, што ќе резултира со големо национално финале на крајот од април. Тогаш специјалното жири ќе одлучи кој ќе ја претставува Македонија на големото светско финале.

Глобалниот завршен настан на Red Bull Doodle Art 2017 ќе се случува по втор пат и ќе претставува возбудливо финале, искуство на виртуелната реалност. Имено, сите национални победници добиваат единствена шанса да се натпреваруваат во завршницата која што ќе се одржи на возбудлива локација. Претходно, ќе добијат шанса да ги подобрат своите уметнички вештини со цртање во три дименизии (3D) преку соодветен тренинг, за на крајот да го креираат и своето завршно уметничко дело чкртајќи во 3D. Финалното ремек дело ќе биде изложено во виртуелната галерија каде што љубителите на уметноста во целост ќе можат да го доживеат чртањето од целиот свет во виртуелната реалност. За глобалниот победник ќе одлучува судиски панел.

Првата глобална галерија Red Bull Doodle Art беше претставена во Кејптаун, Јужна Африка, во 2014 година. Тогаш, студентот на индискиот универзитет, Сантану Каушик со чкртање стигна до победата. Хиндуизмот и спиритуалноста беше она што го инспирираше да го начкрта победничкиот цртеж. Македонија на ова натпреварување беше претставена од Матеј Тодоровски, студент на Архитектонскиот факултет во Скопје.

– Победата на Red Bull Doodle Art 2014 претставуваше пресврт во мојот живот каков што не очекував. Победата направи да добијам поголема самодоверба во својата уметност и правец во кој одев. Никогаш порано не сум одел во уметничко училиште, ниту сум имал нечија поддршка. Самиот научив да цртам. Ми беше тешко да се изборам за мојата уметност, а Red Bull Doodle Art ми ја даде шансата да му се претставам на светот, па денеска сум илустратор, современ уметник што ја истражува својата визија. Чкртам секој ден, ми стана секојдневна навика, без оглед каде сум и што правам, а наскоро ќе издадам и неколку книги,- вели Сантану Каушик.

Што е чкртаница?
Цртеж без фокус што се црта додека мислите ви се окупирани со други нешта.

Што е Red Bull Doodle Art?
Натпреварување кое се одржува ширум светот меѓу студентите, при што тие ги приложуваат своите чкртаници за оценување по основ на стилот и креативноста. Еден чкртач од секоја земја ќе биде повикан на глобалното финале и ќе се натпреварува против студентите од целиот свет. Победничкото дело од секоја земја ќе биде изложено во Глобалната виртуелна галерија. На изложбата ќе биде прогласен еден меѓународен победник.

Кој ќе биде крунисан како глобален победник во Red Bull Doodle Art 2017? Ќе дознаеме наскоро!

За повеќе информации околу земјите учеснички, како и за начинот на кој што можете да го пријавите своето дело, посетете ја страната www.redbulldoodleart.com .

#doodleart

Искуство од пракса во Бразил

Пракса во Бразил е ултра егзотично искуство во животот што нема цена… Живеев и работев во Бело Хоризонте, голем град со многу универзитети, со многу концерти и културни настани за млади, во Бразил познат како “Град на Баровите”, полн со ИАЕСТЕ практиканти од цел свет.

Бев сместена во семејство, кое ме сакаше и  се грижеше за мене како за вистински член од семејството. Животот во семејство ми овозможи да ја доживеам од прва рака нивната култура, нивниот забавен стил на живот, полн со смеа и бразилскa самба во секојдневните фамилијарни собири и дружби, а и да го научам португалскиот јазик на прилично солидно ниво. Луѓето се неверојатно топли, комуникативни, отворени, доста самоуверени и секогаш весели. Бразилската храна е фантастична, изобилува со разновидни тропски овошја и зеленчуци, кои знаат да ги претопат во многу вкусни специјалитети и превкусни природни сокови.

Праксата беше на универзитет и бев вклучена во проект во лабораторија, во тим со уште тројца студенти од Бразил и еден професор, со кои имав одлична соработка. Работното време беше флексибилно, односно се договаравме во тимот кои денови и по колку саати да работиме на проектот. Од таа причина имав и доволно време за шетање и патувања до неколку национални паркови и 5 други града од кои најголем впечаток ми остави Рио де Жанеиро. Градот едноставно остава без здив од убавина, раскажување не може да го долови Рио, треба да се доживее духот на Рио, неговите плажи и ноќен живот.

Во текот на целиот 5 неделен престој во Бразил запознав извонредни луѓе, живеев на Бразилски начин, се стекнав со стручно знаење за време на работата на проектот, а при патувањата видов прекрасни места што само Јужна Америка може да ги понуди. Затоа на секој кој би сакал да има слично искуство, топло ја препорачувам Бразил како дестинација за избор на ИАЕСТЕ пракса.

Ирина Тренчевска

Практикант на универзитет во Бразил

Искуство од пракса во Тајланд

Бангкок, Тајланд. Уште после топлото ИАЕСТЕ добредојде на аеродромот, кога прв пат поминував низ градот хипнотизирано гледајќи се околу мене, знаев дека ова ќе биде вистински незаборавно искуство.

Работев во Western Digital, најголемиот производител на хард дискови во светот. Фирмата имаше 15 000 вработени, од кои 30 интернационални практиканти од целиот свет. Тајланд е позната како земја на насмевките и работното место не беше исклучок од тоа. Бев дел од IT тимот и ги имав најљубезните колеги кои на почеток беа фасцинирани од тоа дека јас сум од некоја мала, чудна земја која има само 2 милиони жители, како за споредба само Бангкок има 8. Работев заедно со нив на проект како рамноправен член од тимот на кој навистина научив многу на професионално ниво. Покрај надградбата на стручно знаење, видов и како е да се работи на големи проекти на кои мора да почитуваат рокови, буџет и неделно да се следи напредокот.

Иако работевме и живеевме заедно со останатите практиканти и буквално цело време бевме заедно, секогаш имаше уште некое ново место да се посети, да се отиде на уште една забава, во уште еден бар или пак да се помине уште една тема на разговор со највкусната храна. Секој викенд беше една нова авантура низ која се трудевме што подобро да го запознаеме Тајланд. Имаше луѓе од целиот свет, од различни континенти, религии, генерации, на кратко едно големо интернационално семејство кое веќе планира каде повторно да се сретне.

За вистински да пробам да ви ја доловам мојата пракса, морам да посветам и дел на Бангкок. Градот има се, од облакодери до стари палати и храмови, од нови и луксузни трговски центри до улични маркети на кои се продава се што можете да замислите, и секако најдобрата улична храна која ја има насекаде. И покрај тоа што речиси пола година живеевме таму и цело време одевме на различни места, ни приближно не посетивме се. Градот има посебен дух, токму  затоа велат дека е невозможно само еднаш да го посетиш Бангкок и потполно се согласувам со тоа.

На крај додека барам слика за текстов гледајќи низ сите тие спомени, да го опишам времето поминато во Тајлнад би рекла дека беше незаборавно и непроценливо.

Елена Неделковска

практикант во Western Digital, Тајланд

Искуство од пракса во Индија

Никогаш не размислував да одам во Индија. Вистина. Бев прилично ок со тоа да јадам хамбургери и да не вежбам јога. Но после муабети со луѓе што биле на пракса во Индија почнав да се интересирам. Се заинтересирав првично за културата, а потоа и за начинот на живот во оваа земја. Но како што рекол John Keats – “ништо не е реално додека не е искусено”.

Манипал беше местото каде што поминав три месеци како практикант на еден од најдобрите приватни универзитети во Индија. Работев на софтвер за потребите на универзитетот и од првиот ден мојата менторка беше секогаш тука за да ме советува.

Покрај делот со стекнување на работно искуство, праксата беше уникатна можност да се запознае нова земја и култура, како и шанса да се стекнат многу нови пријателства. Интересно е како многу нешта ги земаме “здраво за готово” или воопшто не ни размислуваме за нив. Од ситници како приготвување на чај или кафе (кои може да се различни дури и во две соседни земји) до прашања кои го дефинираат целиот наш идентитет како религиски, етички, полови, сексуални …

Од првиот ден постојано се случуваше нешто. Заедно со многу прекрасни луѓе од различни земји од целиот свет успевавме да испланираме активности за секој ден – од забави во Zeal и релаксирани ноќи на покривот од студентскиот дом до посета на антички градови, високи водопади, егзотични плажи и патувања во џунгли. Дали спомнав за часовите по Боливуд танц?

Да бидам искрен немаше многу време за спиење. Тоа го сфатив уште првиот ден кога пристигнав во Манипал. Сеуште неотпакуван и изморен од долгиот лет, една од практикантките ме праша дали сакам да и се придружам вечерта во некој клуб со име DeeTee. Таа ноќ сфатив дека Манипал знае да се забавува. Можам многу да ви кажувам за тоа, но како што веќе знаете – “ништо не е реално додека не е искусено”.

Јане Џумеркоски

практикант во Манипал, Индија