Искра во земјата на лахмаџун, баклава, мачки, Ефес, килими и nazar bogucu

Трансконтиненталната, прекрасна и уникатна Турција. Спој на традиција, обичаи, превкусна храна, уникатна чај култура и што уште не.
Измир е град кој се наоѓа во југозападна Турција и е трет по големина, после Анкара и Истанбул. Она што го прави овој град посебно магичен се преубавите зајдисонца. Најубав дел од денот е приквечерината и заоѓањето на сонцето. Кејот долж Измир исполнет со многу луѓе, седнати покрај морето и во исчекување на уникатното зајдисонце во близина на централниот плоштад Конак, или пак во Алсанџак или Бостанли… Но, посебно е зајдисонцето од İzmir Tarihi Asansör (историски лифт во Измир) во Караташ. Лифтот бил изграден од богат еврејски банкар и трговец во тоа време со цел да им го олесни на луѓето патот од тесното крајбрежје на Караташ кон ридот и сега служи како атракција за луѓето.

This slideshow requires JavaScript.

Во централниот дел од градот се наоѓа и традиционалната и шарена Kemeraltı Çarşısı (чаршија Кемералти) каде што може да се најде буквално се. Од прекрасни кожни чанти на кои претешко ми беше да им одолеам па се до разнобојни зачини кои освен со својата боја примамуваат и со својот мирис. Кемералти е местото каде што може да се најде се што е традиционално… За донер, дурум, лахмаџун, пиде, тантуни и ајран мислам нема потреба да се зборува! Но сепак, омилено ми беше турското кафенце во Kızlarağası Han со поглед кон џамијата Хисар.

This slideshow requires JavaScript.

 

За викендите излегувавме во познатата населба која скоро никогаш не спиеше бидејќи беше позната по ноќниот живот во неа и ги имаше најубавите кафичи, Алсанџак! Бидејќи таму немаат Силбо, а ни Ла Делишс, после излегување знаевме да си седнеме на kokoreç или на по некоја слатка ‘бомба’ (топче од тесто преполнето со чоколаден крем).

This slideshow requires JavaScript.

Праксата претежно ми беше во MATLAB и решавав различни проблеми околу оптоварувањата во енергетските системи и исто така подобрување на факторот на моќност.

Во однос на работата, мојата пракса беше на универзитетот Еге во одделот за електротехника и електроника. Конкретно се занимавав со анализа на електроенергетските системи. Праксата претежно ми беше во MATLAB и решавав различни проблеми околу оптоварувањата во енергетските системи и исто така подобрување на факторот на моќност и можам да кажам дека навистина премногу научив и презадоволна сум што имав прилика подетално да работам во MATLAB бидејќи навистина ја научив неговата практична примена. Колегите на работа беа навистина фини и секогаш ми помагаа кога и да ми затребаше помош за нешто. Со оглед на тоа што бев едно од ретките девојчиња на одделот, па уште кога ќе кажев дека сум од Македонија, па и од Скопје, тогаш буквално ме третираа како кралица хаха. Денот на работа никако не можеше да помине без мнооогу турски чајчиња и кафиња.

По оваа пракса дефинитивно можам да кажам дека Турција ми го освои срцето комплетно. Секаде каде што патувавме, максимално уживав и се заљубував во секое местенце особено оние како Алачати, Чешме, Памуккале…

This slideshow requires JavaScript.

Морам да признаам дека посебен впечаток навистина ми остави Кападокија. Благодарение на ИАЕСТЕ Турција имавме можност да поминеме супер викенд во магичната Кападокија и конечно да си остварам една работа од мојата bucket list, а тоа беше да летам со балон над Кападокија.

This slideshow requires JavaScript.

Топлината на земјата, на народот и неговата искреност и добронамерност, превкусната храна, неповторливата и интересна традиција и култура навистина ќе ве шармираат и ќе ве
освојат… Навистина е преубаво искуство што вреди да се искуси во животот.

Најискрено и најтопло му препорачувам ИАЕСТЕ пракса во Турција и каде било во светот на секој!

Искра Јачева – студент на Факултет за електротехника и информациски технологии, Скопје

This slideshow requires JavaScript.

Резултати од вториот круг на Надворешен Конкурс

Вториот круг на Надворешниот Конкурс за размена на платени стручни пракси траеше од 04.03.2019 до 13.03.2019. Сите пријавени кои доставија документи во овој рок, резултатите може да ги видат на следниов линк:

Резултати од надворешен конкурс 2019 – втор круг

Сите студенти на кои ќе им биде доделена пракса ќе бидат исконтактирани по e-mail за да се почне постапката за спремање на номинацијата.

Рокот за приговори е до недела, 17.03.2019, 23:59 часот. Сите приговори се праќаат на outgoing.iaestemkd@gmail.com.

Во ниту еден случај, студентот кој сака да конкурира на одредена пракса не смее да ги контактира локалните комитети на ИАЕСТЕ кои ја објавиле, ниту пак, работодавачот кој ја нуди праксата, сè додека официјално не биде испратена номинација преку ИАЕСТЕ Македонија и додека студентот не биде примен на соодветната пракса.

Праксите кои не се доделени на никој од пријавените, продолжуваат во третиот круг на Надворешен Конкурс.

Третиот круг започнува на 16.03.2019, и ќе трае до 21.03.2019. Процесот на аплицирање е следен:

 1. Да се пополни формата за аплицирање на Надворешен Конкурс
 2. Да се обезбедат потребните документи за избор на пракса
 3. Документите да се донесат во канцеларијата на ИАЕСТЕ Македонија, која е отворена секој работен ден од 12:00-14:00 часот, или да се пратат на мејлот outgoing.iaestemkd@gmail.com

Потребни документи за аплицирање:

1. CV со слика

Доколку сакате можете своето CV да го изработите на  https://europass.cedefop.europa.eu/en/documents/curriculum-vitae

2. Мотивационо писмо (откако ќе ви биде доделена праксата)

3. Уверение за положени предмети/ screenshot од iknow
Слободно може да го извадите на македонски јазик со тоа што доколку ви биде доделена пракса ќе добиете template од наша страна за преведување на англиски. Исто така може и screenshot од iknow но откако ќе ви биде доделена праксата задолжително е да доставите уверение за положени предмети извадено од студентска служба. 
Македонската верзија од уверението МОРА да биде оргинал со печат од архива.
МОРА да се пратат и оргиналната верзија на македонски и преведената на англиски.

4. Сертификат за познавање јазик

5. Уверение за редовен студент (може и screenshot од iknow)
Исто како и за уверението за положени испити. Македонската верзија МОРА да биде оргинал.
И за ова исто така има template на англиски кој би било потребно да го пополните доколку ви е доделена праксата.

6. Сертификати, награди и пофалници поврзани со областа која се бара за праксата
Ако оргиналот е на англиски доволно е само тоа, инаку ќе треба и тоа да го преведете и да ги пратите и оргиналната верзија и преводот на англиски. Овие документи не се задолжителни.

7. Препорака
Барем една препорака, без разлика дали од професор или претходен работодавец.

8. Скениран пасош (откако ќе ви биде доделена праксата)

9. Student Nominated Form
(Овој документ ќе ви биде испратен од страна на ИАЕСТЕ Македонија откако ќе ви биде доделена праксата. )
Ова е fill-in форма и тука се пополнуваат општи информации за студентот, на кој факултет студира и периодот во кој би сакал да биде праксата. Периодот кој ќе го избере МОРА да соодветствува со периодот понуден во О-формата.
Овој документ се пополнува електронски.  Во делот за потпис, доволно е само да ги напишеш твоето име и презиме.

За студентите од областа на архитектура, дизајн или медија, потребно е заедно со номинацијата да се подготви и портфолио.

Во случај да не ви одговара терминот определен за носење документи, обратете се на нашата Outgoing одговорна, Јована Коцевска на outgoing.iaestemkd@gmail.com

Доколку има повеќе кандидати заинтересирани за една иста пракса, повторно ќе се изврши рангирање според: постигнатиот успех на факултетгодината на студиипознавањето на јазициискуство во извршување на претходни пракси и активности во ИАЕСТЕ Македонија. За членовите на ИАЕСТЕ Македонија, активностите во организацијата не надминуваат 10% од успехот на студиите (просекот). Рангирањето е транспарентно, а резултатите од конкурсот ќе бидат објавени накнадно.

Откако ќе се објават резултатите, следува процесот на номинација. Сите студенти кои добиле пракса ќе бидат исконтактирани по e-mail.

Поради тоа што ИАЕСТЕ Македонија мора да подмири одредени трошоци за секоја извршена пракса кон интернационално ИАЕСТЕ, по објавувањето на резултатите од конкурсот, оној студент кој ќе добие ексклузивно право на праксата за која се одлучил ќе мора да уплати котизација за истата, и тоа за:

 • За пракса со должина до 12 недели: 4000 денари + 5% од вкупната плата на праксата која е понудена, за целиот понуден период.
 • За пракса со должина од 12 до 24 недели: 5000 денари + 3%од вкупната плата на праксата која е понудена, за целиот понуден период.
 • За пракса со должина над 24 недели: 6000 денари + 2% од вкупната плата на праксата која е понудена, за целиот понуден период.

Во случај студентот да биде одбиен од страна на работодавачот, ИАЕСТЕ Македонија задржува само 1200 денари за административни трошоци, а остатокот се враќа на студентот.

За сите прашања поврзани со праксите можете да се обратите на нашата Outgoing одговорна, Јована Коцевска на outgoing.iaestemkd@gmail.com

Резултати од првиот круг на Надворешен Конкурс

Првиот круг на Надворешниот Конкурс за размена на платени стручни пракси траеше до 01.03.2019. Сите пријавени кои доставија документи во овој рок, резултатите може да ги видат на следниов линк:

Резултати од надворешен конкурс Прв круг 2019

Сите студенти на кои ќе им биде доделена пракса ќе бидат исконтактирани по e-mail за да се почне постапката за спремање на номинацијата.

Рокот за приговори е до недела, 03.03.2019, 23:59 часот. Сите приговори се праќаат на outgoing.iaestemkd@gmail.com.

Во ниту еден случај, студентот кој сака да конкурира на одредена пракса не смее да ги контактира локалните комитети на ИАЕСТЕ кои ја објавиле, ниту пак, работодавачот кој ја нуди праксата, сè додека официјално не биде испратена номинација преку ИАЕСТЕ Македонија и додека студентот не биде примен на соодветната пракса.

Праксите кои не се доделени на никој од пријавените, продолжуваат во вториот круг на Надворешен Конкурс.

Вториот круг започнува на 04.03.2019, и ќе трае до 13.03.2019. Процесот на аплицирање е следен:

 1. Да се пополни формата за аплицирање на Надворешен Конкурс
 2. Да се обезбедат потребните документи за избор на пракса
 3. Документите да се донесат во канцеларијата на ИАЕСТЕ Македонија, која е отворена секој работен ден од 12:00-14:00 часот, или да се пратат на мејлот outgoing.iaestemkd@gmail.com

Потребни документи за аплицирање:

1. CV со слика

Доколку сакате можете своето CV да го изработите на  https://europass.cedefop.europa.eu/en/documents/curriculum-vitae

2. Мотивационо писмо (откако ќе ви биде доделена праксата)

3. Уверение за положени предмети/ screenshot од iknow
Слободно може да го извадите на македонски јазик со тоа што доколку ви биде доделена пракса ќе добиете template од наша страна за преведување на англиски. Исто така може и screenshot од iknow но откако ќе ви биде доделена праксата задолжително е да доставите уверение за положени предмети извадено од студентска служба. 
Македонската верзија од уверението МОРА да биде оргинал со печат од архива.
МОРА да се пратат и оргиналната верзија на македонски и преведената на англиски.

4. Сертификат за познавање јазик

5. Уверение за редовен студент (може и screenshot од iknow)
Исто како и за уверението за положени испити. Македонската верзија МОРА да биде оргинал.
И за ова исто така има template на англиски кој би било потребно да го пополните доколку ви е доделена праксата.

6. Сертификати, награди и пофалници поврзани со областа која се бара за праксата
Ако оргиналот е на англиски доволно е само тоа, инаку ќе треба и тоа да го преведете и да ги пратите и оргиналната верзија и преводот на англиски. Овие документи не се задолжителни.

7. Препорака
Барем една препорака, без разлика дали од професор или претходен работодавец.

8. Скениран пасош (откако ќе ви биде доделена праксата)

9. Student Nominated Form
(Овој документ ќе ви биде испратен од страна на ИАЕСТЕ Македонија откако ќе ви биде доделена праксата. )
Ова е fill-in форма и тука се пополнуваат општи информации за студентот, на кој факултет студира и периодот во кој би сакал да биде праксата. Периодот кој ќе го избере МОРА да соодветствува со периодот понуден во О-формата.
Овој документ се пополнува електронски.  Во делот за потпис, доволно е само да ги напишеш твоето име и презиме.

За студентите од областа на архитектура, дизајн или медија, потребно е заедно со номинацијата да се подготви и портфолио.

Во случај да не ви одговара терминот определен за носење документи, обратете се на нашата Outgoing одговорна, Јована Коцевска на outgoing.iaestemkd@gmail.com

Доколку има повеќе кандидати заинтересирани за една иста пракса, повторно ќе се изврши рангирање според: постигнатиот успех на факултетгодината на студиипознавањето на јазициискуство во извршување на претходни пракси и активности во ИАЕСТЕ Македонија. За членовите на ИАЕСТЕ Македонија, активностите во организацијата не надминуваат 10% од успехот на студиите (просекот). Рангирањето е транспарентно, а резултатите од конкурсот ќе бидат објавени накнадно.

Откако ќе се објават резултатите, следува процесот на номинација. Сите студенти кои добиле пракса ќе бидат исконтактирани по e-mail.

Поради тоа што ИАЕСТЕ Македонија мора да подмири одредени трошоци за секоја извршена пракса кон интернационално ИАЕСТЕ, по објавувањето на резултатите од конкурсот, оној студент кој ќе добие ексклузивно право на праксата за која се одлучил ќе мора да уплати котизација за истата, и тоа за:

 • За пракса со должина до 12 недели: 4000 денари + 5% од вкупната плата на праксата која е понудена, за целиот понуден период.
 • За пракса со должина од 12 до 24 недели: 5000 денари + 3%од вкупната плата на праксата која е понудена, за целиот понуден период.
 • За пракса со должина над 24 недели: 6000 денари + 2% од вкупната плата на праксата која е понудена, за целиот понуден период.

Во случај студентот да биде одбиен од страна на работодавачот, ИАЕСТЕ Македонија задржува само 1200 денари за административни трошоци, а остатокот се враќа на студентот.

За сите прашања поврзани со праксите можете да се обратите на нашата Outgoing одговорна, Јована Коцевска на outgoing.iaestemkd@gmail.com

 

Интервју со професор д-р Димитар Ташковски, декан на Факултетот за електротехника и информациски технологии при Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје

Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) при Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје важи за водечка образовна и научно-истражувачка институција во Македонија во областа на електротехниката и информациско-комуникациските технологии. ФЕИТ е соработник на ИАЕСТЕ веќе 25 години, односно од самите почетоци на нашата организација.  Во продолжение ќе имате прилика да го прочитате интервјуто со деканот на ФЕИТ, Димитар Ташковски.

Каква е соработката на Вашиот факултет со ИАЕСТЕ? 

Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) е високо-образовна институција отворена за соработка со сите. Досега сме соработувале, но и во иднина ќе соработуваме, со разни институции, компании, организации во насока на подобрување на образовниот процес во сите сегменти – наука, образование и соработка со стопанството. Во оваа насока сакам да ја потенцирам и одличната соработка со ИАЕСТЕ како студентска организација. Имено, ФЕИТ ги поддржува сите активности на ИАЕСТЕ и многу наши студенти се и ваши членови. Секоја година, како факултет, обезбедуваме и по две пракси за странски студенти кои доаѓаат преку ИАЕСТЕ и работат во нашите лаборатории. Ме радува фактот што сите студенти кои дошле на ФЕИТ преку ИАЕСТЕ се квалитетни студенти, посветени на студирањето и на стекнувањето практични вештини, на запознавање со културата на Македонија, начинот на живеење и на создавање нови пријателства.

Колку мислите дека се важни студентските пракси за еден инженер во процесот на студирањето

Секој студент во процесот на образование стекнува теоретско знаење. Но, доколку тоа не го поткрепи со практична примена и искуство, тогаш тоа останува неискористено и вакумирано. Затоа е многу важно, за секој инженер, без разлика дали ќе продолжи во научните води или во индустријата, да стекне практични вештини и да го процесира теоретското во практично знаење.

ФЕИТ има многу договори за соработка со компании во Македонија и сите наши студенти поминуваат одреден временски период во реалниот сектор. Ова е императив на кој ние даваме многу значење. На овој начин, самиот студент прави споредба на она што го учи на факултет со тоа што го учи во реалниот сектор, собира искуства и знаења, разговара со професорскиот кадар и со своите колеги и притоа, влијае на процесот на себе-едукација и едукација на другите колеги.

Само на овој начин, по дипломирањето, имаме готов производ – студент подготвен веднаш да влезе на пазарот на трудот во Македонија или во светот. Претходно, студентот ја добил својата практична наобразба и е во постојан контакт со индустријата. Во комбинација со стекнатото теоретско образование од Факултетот, креираме личност подготвена за акција.

Дали Вие како студент сте биле на стручна пракса во странство и ако да, кажете неколку зборови за Вашето искуство?

Да, да. Како активен член на ИАЕСТЕ имав можност да бирам пракса меѓу две држави на различни страни на светот. Норвешка, од една страна и Филипини, од друга страна. Секако, поголем предизвик ми беа Филипините и не згрешив со својата одлука. Таму престојував два месецa во La Union Electric Company. Дефинитивно, стекнав огромно практично искуство, но и многу други животни искуства – друга култура, друг начин на живеење, друг свет. Тоа животно искуство е значајно за секој млад човек и убаво е да се доживее. Исто така, во оваа прилика се заблагодарувам на ИАЕСТЕ што ми овозможи да ја доживеам таа култура.

Дали сте биле член на студентска организација?

Како што веќе споменав, да, бев член на ИАЕСТЕ. Но, не само член туку бев и член на Извршниот одбор на организацијата, односно нејзин благајник. Беше тоа период по распаѓањето на поранешната наша заедничка држава Југославија, и период на формираме на македонското ИАЕСТЕ. Тогаш поминавме низ целата постапка на регистрација на организацијата, отворање банкарски сметки, правење правилници, први студентски размени. Бевме прекрасна екипа, на чело со претседателот Михајло Зиков. Ова стекнато искуство во организацијата го применувам и денес во менаџирање на Факултетот за електротехника и информациски технологии, каде системот е воспоставен и функционира, но секогаш има предизвици.

Какво е Вашето мислење за студентските организации на техничкиот кампус и што би им препорачале на студентите?

Како декан, но и како човек, силно ги поддржувам сите студентски организации. Навистина, станува збор за одлична организирана форма на артикулирање на студентските интереси. Има многу организации, кои се многу активни и се надополнуваат во своето функционирање. Со крајна цел – одлични можности за студентите како нивни членови. Од друга страна, студентите треба да бидат проактивни и да ги искористат понудените можности. Како што реков, знаењето на факултет е многу значајно, но постојат и други животни вештини важни за развојот на секој човек. Дел од тоа се тимската работа, комуникацијата, интернационализацијата, работењето на проекти, што секако може да се добијат и преку членување во вакви студентски организации. Затоа апелирам и препорачувам сите студенти да бидат дел од организации и да ги изразуваат своите интереси, знаења, идеи.

НАЈНОВО ОД ФЕИТ: На 14ти Април ФЕИТ ги отвори вратите на новиот Центар за трансфер на технологии и иновации – ИНОФЕИТ!

Отворањето на Центарот е во согласност со напорите на ФЕИТ да ги приближи академското образование и практичната експертиза и да ги подготови студентите за подобро справување со предизвиците во индустријата. ИНОФЕИТ е место за интеракција меѓу кадарот на ФЕИТ, студентите на ФЕИТ и индустриските партнери што треба да овозможи конекции и трансфер на технологии и на нови иновативни. Негови цели се подобрување, зајакнување и стимулирање на трансферот на знаења од академската средина кон постоечки и нови иновативни мали и средни претпријатија, обезбедување извонредно знаење во обласите на информациско-комуникациските технологии и обновливи извори на енергија и енергетска ефикасност, валоризација на истражувачки резултати преку создавање колаборативна платформа помеѓу научните работници, студентите и претприемачите заради надминување на јазот меѓу академската средина и индустријата и зајакнување на потенцијалот за раст на регионалниот екосистем од постоечки и нови, иновативни, високо-технолошко ориентирани мали и средни претпријатија.

Би сакале да изразиме огромна благодарност до Факултетот за Eлектротехника и Информациски Технологии за досегашната поддршка и се надеваме дека нашата соработка ќе продолжи и во иднина!

 

Надворешен Конкурс 2018

Секоја година ИАЕСТЕ Македонија објавува надворешен конкурс за стручни пракси во странство, на кој може да аплицираат сите редовни студенти кои ги исполнуваат критериумите и се на додипломски или магистерски студии на сите државни факултети.

Праксите може да ги погледнете тука.

Во ниту еден случај, студентот кој сака да конкурира на одредена пракса не смее да ги контактира локалните комитети на ИАЕСТЕ кои ја објавиле ниту, пак, работодавачот кој ја нуди праксата, се’ додека официјално не биде испратена номинација преку ИАЕСТЕ Македонија и додека студентот не биде примен на соодветната пракса.

За апликација потребни се следните документи:

 1. Мотивационо писмо за соодветната пракса (зошто сте ја одбрале таа пракса и зошто сте вие погоден кандидат за неа)
 2. Кратка биографија (CV)
 3. Индекс на увид за редовен студент (или уверение за редовен студент)
 4. Листа на положени предмети издадена од матичниот факултет
 5. Сертификат за англиски и други јазици доколку познавате и/или се бараат за самата пракса
 6. Препораки и дипломи (доколку студентот ги има) кои дополнително ќе бидат земени во предвид
 7. Пополнета изјава за јавно објавување на личните податоци

Документите за аплицирање на пракса во првиот круг треба да се предадат најдоцна до 01.03.2018 во канцеларијата на ИАЕСТЕ Македонија во барака 5, од 12 до 14 часот. Доколу не ви одговара овој термин, контактирајте го нашиот Outgoing одговорен, чии контакт информации ги има подолу. Студентите од универзитетите во Битола, Охрид и Штип, исконтактирајте не на outgoing.iaestemkd@gmail.com, за каде и кога да ги доставите документите.

Доколку има повеќе кандидати заинтересирани за една иста пракса ќе се изврши рангирање според: постигнатиот успех на факултет, годината на студии, познавањето на јазици и искуство во извршување на претходни пракси и активности во ИАЕСТЕ Македонија. За членовите на ИАЕСТЕ Македонија, активностите во организацијата не надминуваат 10% од успехот на студиите (просекот). Рангирањето е транспарентно, а резултатите од конкурсот ќе бидат објавени накнадно.

Поради тоа што ИАЕСТЕ Македонија мора да подмири одредени трошоци за секоја извршена пракса кон интернационално ИАЕСТЕ, по објавувањето на резултатите од конкурсот, оној студент кој ќе добие ексклузивно право на праксата за која се одлучил ќе мора да уплати котизација за истата, и тоа за:

 • Должина до 12 недели – 4000 ден. + 5% од севкупната плата за понудениот период
 • Должина од 12 до 24 недели – 5000 ден. + 3% од севкупната плата за понудениот период
 • Должина над 24 недели – 6000 ден. + 2% од севкупната плата за понудениот период

Во случај студентот да биде одбиен од страна на работодавачот, ИАЕСТЕ Македонија задржува само 1200 денари за административни трошоци, а остатокот се враќа на студентот.

За сите прашања поврзани со праксите можете да се обратите на macedonia@iaeste.org ; outgoing.iaestemkd@gmail.com, или директно да го контактирате нашиот Outgoing одговорен – Даскалова Мартина на  071 367 397.

Платена практикантска работа во УСЈЕ!

Групацијата ТИТАН повеќе од еден век успешно го продолжува својот раст, со особена почит кон поединецот, општеството и животната средина. Групацијата ТИТАН ги смета своите човечки ресурси за клучен фактор за одржлив развој. Ние се потпираме на вештините и залагањата на нашите луѓе од сите нивоа на хиерархијата. Наша цел е да ги привлечеме, развиваме и задржиме најдобрите професионалци, при што им овозможуваме креативен развој на кариера и ги наградуваме нивните резултати. На тој начин за Групацијата стекнуваме долготрајни вредности и конкурентска предност.

Цементарница УСЈЕ АД Скопје

ГРУПАЦИЈА ТИТАН

Објавува

ПРОГРАМА ЗА ПРАКТИКАНТСКА РАБОТА

ЗА ПОТТИКНУВАЊЕ НА ВРАБОТУВАЊЕ И РАЗВОЈ НА МЛАДИ ТАЛЕНТИ

Цементарница УСЈЕ, како компанија чија стратешка оптределба е поддршка на заедницата преку придонес кон развој во сите области, започнува ПРОГРАМА ЗА ОБУКА ЗА ПОТТИКНУВАЊЕ НА ВРАБОТУВАЊЕ И РАЗВОЈ НА МЛАДИ ТАЛЕНТИ.

Цементарница УСЈЕ во склоп на Групацијата ТИТАН го потпиша Пактот за поддршка на младите на Европската унија (“Pact for Youth”), за зајакнување на партнерството помеѓу компаниите и образованието, а во насока на зголемување на можностите за вработување на младите талентирани луѓе.

Како дел од Програмата, Цементарница УСЈЕ објавува оглас за платена ПРАКТИКАНТСКА РАБОТА за машински или електро инженери, технолози, хемиски инженери, машински и електро техничари.

Други квалификации:

Одлично познавање на Micfrosoft Office апликациите и одлично познавање на англиски јазик се сметаат за предност.

Кандидатите треб да бидат без работно искуство, дипломирани или во завршна година на студиите.

Посветеност, мотивираност, иницијативност

Тимска работа и кооперативност

Кандидатите треба да ја приложат и следнава документација:

 1. Мотивациско писмо
 2. Биографија (CV)
 3. Доказ за образование (уверение за дипломирање или за положени испити)

 

Огласот трае 7 (седум) дена од денот на објавувањето.

Ангажирањето во програмата за практикантска работа

трае определено време до 3 месеци

Учесниците на обуката ќе добијат Потврда за обученост во соодветната област од Цементарница Усје и ќе бидат земени предвид при идни вработувања

Аплицирањето се врши само на веб страницата на Цементарница УСЈЕ АД Скопје

http://usje.com.mk каде заинтересираните кандидати треба да ја пополнат електронската апликација за CV и да ги прикачат потребните документи.

Сите апликации ќе се сметаат строго доверливи.

Контактирани ќе бидат само кандидатите избрани за интервју.

Меѓународен Семинар за развој на ИАЕСТЕ 2017

 

ИАЕСТЕ Македонија е студентска волонтерска организација која овозможува размена на студенти од техничките факултети веќе 24 години. Преку ИАЕСТЕ студентите при сите државни универзитити ширум државата добиваат шанса да стапат во контакт со некои од најреномираните македонски и странски компании, како и да заминат на платена стручна пракса во странство. Освен потребното работно искуство во компании и универзитети ширум светот, членувањето во ИАЕСТЕ носи многу забава,  вредни пријателства и контакти кои можат да бидат клучни за понатамошната кариера на студентот.

Да се биде член на ИАЕСТЕ значи да се биде нешто повеќе од само студент. Преку ИАЕСТЕ се стекнува искуство коешто се бара кај студентите и идните вработени, но не се добива во факултетските клупи. Освен можноста за стручна платена пракса во странство, ИАЕСТЕ нуди голем број на конференции и семинари каде што секој може да стекне потребни лични и професионални вештини, пред се преку тимска работа и практично искуство.

ИАЕСТЕ Македонија денес има околу 40 полноправни членови и уште 80-тина активни во сите локални комитети во Македонија – Скопје, Битола, Охрид и Штип. Со овие бројки, како и константниот ангажман на локално и глобално ниво,  ИАЕСТЕ Македонија важи за еден од најактивните национални комитети во светот. Оваа активност и ажурност, распознаена и на интернационално ниво, е заслужна за организацијата на претстојниот ИАЕСТЕ семинар SID – Strategic IAESTE Development, втор по големина и важност во ИАЕСТЕ на светско ниво, на кој Скопје, Македонија е овогодинешниот домаќин.

Од 4 до 7 мај годинава во Скопје ќе пристигнат повеќе од 60 делегати, претставници на студентските и професионално водените ИАЕСТЕ комитети. Поголемиот број делегати  се од земјите од Европа како Германија, Швајцарија, Велика Британија, Ирска, но пријавени се и делегати од подалечните земји како САД, Таџикистан, Индија, Палестина. На семинарот ќе се одржат пет работни групи, на кои делегатите ќе разработат план за работа и подобрување на ИАЕСТЕ на интернационално ниво, како и предлози за Надзорниот Одбор.  Секоја група ќе опфати различни делови од работата на ИАЕСТЕ, а темите на работните групи ќе се во областите на размена на праксите, маркетинг, подобрување на односите со алумните, соработки со останати интернационални организации и како да се прослави и одбележи 70 годишнината на нашата асоцијација. Повеќе информации може да се најдат на веб страницата www.sid.iaeste.org.mk

Секако, организацијата на еден настан од ваков размер бара многу подготовка, истрајност и поддршка од македонските институции и компании. Машинскиот факултет, во чии простории ќе се одвиваат работните групи, како и Park Hotel & Spa, каде делегатите ќе престојуваат, се поддржувачи на настанот уште од самиот почеток. Меѓу другите поддржувачи се вбројуваат и: RedBull, Фармахем, Neskafe, Vitalia, Vincini, Viva, Кожувчанка, Јаболчело, Карнем и други. До почетокот на настанот се очекува оваа листа да се зголеми, и да се овозможи промоција на компаниите на локално и интернационално ниво, како и брендирање на просториите и производите користени за време на семинарот.

Оваа културна размена е од голема важност и за ИАЕСТЕ,  и за Македонија како домаќин. Доаѓањето на странските делегати придонесува за промоција на Македонија во светот, а за време на интернационалната вечер сите делегати ќе можат да ги пробаат познатите македонски јадења и да уживаат во македонската традиционална музика и танци со точката на фолклорната група.

На другите вечери, ќе бидат поканети ИАЕСТЕ алумните, како и поддржувачите меѓу компаниите. Воедно, контактирани се и повеќе амбасадори кои со нивното присуство ќе придонесат за подобрување на соработката меѓу земјите членки на ИАЕСТЕ. На овие вечери делегатите и нашите соработници ќе можат да разменат контакти, да разменат искуства и да остварат соработка на полиња од нивен интерес.

Семинарот за развој на ИАЕСТЕ не само што иницира директна промоција на нашата земја на интернационално ниво, туку и ги спојува високо образовните институции и претставниците на бизнис-заедницата и домашните компании како долгогодишни соработници на ИАЕСТЕ Македонија, овозможувајќи им да се претстават пред делегати од целиот свет и да ја презентираат поволната бизнис клима која владее во Р. Македонија.

10 things you are going to miss if you don’t attend SID 2017

 1. Discussions for joint improvement; work groups:

The first things to miss if you do not attend SID are of course the fruitful discussions and resolutions crafted in each work group. This year, the five organized work groups are the following:

WG1- Exchange
WG2- Marketing Plan
WG3- Alumni
WG4- 70th Anniversary & IAESTE Day
WG5- Relations with international organizations/companies

 1. Networking

Networking within the IAESTE network is the basis for future cooperation and well-functioning of the organization on a global level. Getting to know people from various counties, at different positions might bring you to a benefit of expanding your knowledge and learning from the success of others. In addition, networking provides you with a great source of connections, and opens the door for future opportunities both as an individual, and as a delegation– a benefit abundantly provided only by SID and similar IAESTE seminars.

 1. Innovation, Ideas

By attending SID, you get a chance to be a part of the newest IAESTE International plans for action. You get to present your ideas and work together with other delegates from all around the world for the sake of providing the best possible solution to a given problem as well as crafting a field for action to be carried out in all 87 IAESTE Countries. Locating the specific IAESTE branch that could undergo improvement, discussing it with other delegates and defining a framework of possible effective solutions might bring you to the benefit of expanding your span of ideas and ways of approaching a specific problem.

Moreover, you will be able to work with other coordinators for the given workgroup and get to know the ways of functioning of their National Committee, in addition to broadening your view for eventual ways of improvement of your own national committee.

 1. The Balkan Experience

Besides the hard work during work group sessions, there will be the relaxed cocktail and international and dinner nights during the seminar, with an accent on the 05.05.2017, when the International Evening will take place. First of all, the international evening will be held in an authentic han in the Skopje Old Bazaar called Suli An, a place we are all very excited about. Secondly, you will be able to see a traditional folk music dance group and try dancing the ‘Oro’- the Macedonian traditional dance and clothing.  In addition, you will be able to feel the Balkan spirit- the way we eat, the way we party, the way we drink and the way we get things done.

 1. Old vs New Skopje

Skopje is a city with both old traditional and new architecture. Missing SID would also mean missing the city tour planned for the 06.05 in which you can see the clash between the old buildings and objects, dating from the reign of Justinian I, and the Ottoman Republic, to the new Baroque outlook of the city since year 2014. Many tourists say that there are more statues than people in Skopje since 2014, so you will get to see firsthand why people might say so.

During the city tour, there will be two tour-guides which will lead you through the Skopje Experience, and which you can ask for more historical information anytime.

 1. Macedonian Cuisine

As you might have seen in the previous posts, we, Macedonians are very proud of our traditional food and gladly say that Macedonia is becoming a foodie destination. As described by VOGUE no matter where you go, every meal is made with passion and love—whether it’s at a hole-in-the-wall in the middle of Skopje or the living room of a farmer in a local village. Not only that, the focus is entirely on quality—which means everything is made from scratch without the additives and preservatives.  Upon arrival in Skopje, you will be able to taste some of the traditional recipes such as, makalo [creamy garlic dip], or spinach börek, pindjur (a relish made from tomatoes, eggplant, garlic, salt, and pepper), kifli (flaky pastries), or roasted pork with Macedonian paprika.

 1. Park Hotel

You probably have already seen the photos of Park Hotel and Spa, the hotel in which Delegates are going to stay during the Seminar.  Located in the Skopje city park, this hotel epitomizes the essence of harmonious, yet sleek shapes and colors in an alluring and sophisticated place which makes it the first choice in the search for luxurious and comfortable stay.

The unique atmosphere of Park Hotel & Spa, with an impeccable choice of art objects intertwined amidst the city park greenery, provides you with the best experience of being a guest at the crossroad of the Balkan region.

 1. Nature

Although the Seminar is organized in the heart of Skopje, you will still be able to take a glimpse of our beautiful nature and countryside. Whether it is from the window seat in the trip from the airport, or during the walk to the work group locations, Skopje in spring is an experience and is not to be missed. Park Hotel & Spa itself is surrounded by the greenery of the City Park and features a sun terrace by the river Vardar, the biggest and longest river in Macedonia. Moreover, if the weather serves us well, the coffee breaks will be organized in the park within the University Campus near the place where the workgroups will be held.

 1. Local people

The Macedonian people are some of the world’s most welcoming according to Macedonian people. Jokes aside, you might have or haven’t heard, but the locals are considered very charismatic, friendly and heartwarming, assets you will be able to feel for yourself as you land on Macedonian soil.
The local committee Skopje is a big committee with more than 50 active members you will be able to communicate, laugh, and work together with.

 1. Matka kanyon

As we have previously mentioned, Macedonia has a countryside that will leave you out of breath. Last but not least on 07.05. you will have the chance to visit the Canyon and Lake Matka, the oldest artificial lake in the country. Matka is one of the most popular outdoor destinations in Macedonia and a gorge in which a rich complex of mediaeval building are to be found, including churches, monasteries and remnants of a fortress (the mediaeval town of Matka).There are dozens of caves and large number of endemic plants and animals. The Canyon covers an area of around 5.000ha and is located 15km south-west of Skopje. By its morphogenetic characteristic, it is a breakthrough gorge. Whether you like beautiful views, kayaking or just walking around, you’ll have plenty of ways to enjoy some adventure, recreation and peaceful ambient  provided by the sounds of the nature.

 

Искуство од пракса во Тајланд

Бангкок, Тајланд. Уште после топлото ИАЕСТЕ добредојде на аеродромот, кога прв пат поминував низ градот хипнотизирано гледајќи се околу мене, знаев дека ова ќе биде вистински незаборавно искуство.

Работев во Western Digital, најголемиот производител на хард дискови во светот. Фирмата имаше 15 000 вработени, од кои 30 интернационални практиканти од целиот свет. Тајланд е позната како земја на насмевките и работното место не беше исклучок од тоа. Бев дел од IT тимот и ги имав најљубезните колеги кои на почеток беа фасцинирани од тоа дека јас сум од некоја мала, чудна земја која има само 2 милиони жители, како за споредба само Бангкок има 8. Работев заедно со нив на проект како рамноправен член од тимот на кој навистина научив многу на професионално ниво. Покрај надградбата на стручно знаење, видов и како е да се работи на големи проекти на кои мора да почитуваат рокови, буџет и неделно да се следи напредокот.

Иако работевме и живеевме заедно со останатите практиканти и буквално цело време бевме заедно, секогаш имаше уште некое ново место да се посети, да се отиде на уште една забава, во уште еден бар или пак да се помине уште една тема на разговор со највкусната храна. Секој викенд беше една нова авантура низ која се трудевме што подобро да го запознаеме Тајланд. Имаше луѓе од целиот свет, од различни континенти, религии, генерации, на кратко едно големо интернационално семејство кое веќе планира каде повторно да се сретне.

За вистински да пробам да ви ја доловам мојата пракса, морам да посветам и дел на Бангкок. Градот има се, од облакодери до стари палати и храмови, од нови и луксузни трговски центри до улични маркети на кои се продава се што можете да замислите, и секако најдобрата улична храна која ја има насекаде. И покрај тоа што речиси пола година живеевме таму и цело време одевме на различни места, ни приближно не посетивме се. Градот има посебен дух, токму  затоа велат дека е невозможно само еднаш да го посетиш Бангкок и потполно се согласувам со тоа.

На крај додека барам слика за текстов гледајќи низ сите тие спомени, да го опишам времето поминато во Тајлнад би рекла дека беше незаборавно и непроценливо.

Елена Неделковска

практикант во Western Digital, Тајланд

Надворешен Конкурс

Секоја година ИАЕСТЕ Македонија објавува надворешен конкурс за стручни пракси во странство, на кој може да аплицираат сите редовни студенти кои ги исполнуваат критериумите и се на додипломски или магистерски студии на техничките факултети при универзитетите: „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје, „Св. Климент Охридски“ – Битола, „Гоце Делчев“ – Штип и Универзитетот за информациони науки и технологии – Охрид.

Праксите може да ги погледнете тука.

Во ниту еден случај, студентот кој сака да конкурира на одредена пракса не смее да ги контактира локалните комитети на ИАЕСТЕ кои ја објавиле ниту, пак, работодавачот кој ја нуди праксата, се’ додека официјално не биде испратена номинација преку ИАЕСТЕ Македонија и додека студентот не биде примен на соодветната пракса.

За апликација потребни се следните документи:

 1. Мотивационо писмо за соодветната пракса (зошто сте ја одбрале таа пракса и зошто сте вие погоден кандидат за неа)
 2. Кратка биографија (CV)
 3. Индекс на увид за редовен студент
 4. Листа на положени предмети издадена од матичниот факултет
 5. Сертификат за англиски и други јазици доколку познавате
 6. Препораки и дипломи (доколку студентот ги има) кои дополнително ќе бидат земени во предвид
 7. Пополнета изјава за јавно објавување на личните податоци

Документите за аплицирање на пракса треба да се предадат најдоцна до 29.03.2015 во канцеларијата на ИАЕСТЕ Македонија во барака 5, од 12 до 14 часот. Доколу не ви одговара овој термин, контактирајте го нашиот Outgoing одговорен, чии контакт информации ги има подолу.

Доколку има повеќе кандидати заинтересирани за една иста пракса ќе се изврши рангирање според: постигнатиот успех на факултет, годината на студии, познавањето на јазици и искуство во извршување на претходни пракси и активности во ИАЕСТЕ Македонија. За членовите на ИАЕСТЕ Македонија, активностите во организацијата не надминуваат 10% од успехот на студиите (просекот). Рангирањето е транспарентно, а резултатите од конкурсот ќе бидат објавени накнадно.

Поради тоа што ИАЕСТЕ Македонија мора да подмири одредени трошоци за секоја извршена пракса кон интернационално ИАЕСТЕ, по објавувањето на резултатите од конкурсот, оној студент кој ќе добие ексклузивно право на праксата за која се одлучил ќе мора да уплати котизација за истата, и тоа за:

 • Должина до 12 недели – 4000 ден. + 5% од севкупната плата за понудениот период
 • Должина од 12 до 24 недели – 5000 ден. + 3% од севкупната плата за понудениот период
 • Должина над 24 недели – 6000 ден. + 2% од севкупната плата за понудениот период

Во случај студентот да биде одбиен од страна на работодавачот, ИАЕСТЕ Македонија задржува само 1200 денари за административни трошоци, а остатокот се враќа на студентот.

Сите кандидати кои не беа избрани за пракса, можат да си ги подигнат документите во канцеларијата на ИАЕСТЕ Македонија секој работен ден од 12-14 часот.

За сите прашања поврзани со праксите можете да се обратите на macedonia@iaeste.org ; outgoing.iaestemkd@gmail.com, или директно да го контактирате нашиот Outgoing одговорен – Димеска Тамара на  070 669 872