Искра во земјата на лахмаџун, баклава, мачки, Ефес, килими и nazar bogucu

Трансконтиненталната, прекрасна и уникатна Турција. Спој на традиција, обичаи, превкусна храна, уникатна чај култура и што уште не. Измир е град кој се наоѓа во југозападна Турција и е трет по големина, после Анкара и Истанбул. Она што го прави овој град посебно магичен се преубавите зајдисонца. Најубав дел од денот е приквечерината и заоѓањето […]

Вилах, Австрија – каде е пак сега тоа?

„Grüß Gott“ и „Servus“ – тоа се поздравите со кои ќе се сретнете во овој југозападен дел од Австрија – Каринтија. Вилах е градче во центарот на овој регион и е многу, многу поинакво од Скопје, на чиј живот бев навикнат. Сепак, транзицијата од град со речиси 1 милион жители и „работно време 24/7“, во […]

Незаборавна пракса во земја која нема Ајфелова кула ниту Колосеум, но има ZAPIEKANKI!

Постојано слушав дека земја како Полска е супер избор за прва праска, а и навистина верував во тоа. За мене претставуваше предизвик да посетам земја во која нема Ајфелова кула или Колосеум, некоја нова земја за која сакав да откријам многу нови работи, а исто така и земја која може да ми понуди практично искуство […]

From internship in Ohrid to Gala evening in New York!

It was the summer of 2017 and I got this great opportunity from my university in India to join this student exchange program organized by IAESTE to work as a student intern at the University of Information Science & Technology “St.Apostol Pavle” in Ohrid, Macedonia. I did not give a second though to it and […]

A journey of a thousand miles start with a single step

I had no idea what I got myself into when the country, whose name I thought was a fruit salad, was going to be my home for the following 3 months; Skopje, Macedonia. I would have never foreseen the life-changing experience that was waiting for me. Truly, the best decision I have made in my […]

Интервју со професор д-р Димитар Ташковски, декан на Факултетот за електротехника и информациски технологии при Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје

Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) при Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје важи за водечка образовна и научно-истражувачка институција во Македонија во областа на електротехниката и информациско-комуникациските технологии. ФЕИТ е соработник на ИАЕСТЕ веќе 25 години, односно од самите почетоци на нашата организација.  Во продолжение ќе имате прилика да го прочитате интервјуто […]

Искуство од пракса во Јапонија

Како студент во четврта година на Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) во Скопје, се сретнав со многу предизвици во текот на студиите, но ниеден од нив не беше споредлив со “Олимпус – Јапонија 2017”. Изборот на Јапонија како една од водечките земји во светот на технологијата за интернационална пракса не беше случаен. Секако, […]

BEERS, WAFFLES, FRIES & GOOD TIMES!

Гент како град ми остави огромен впечаток уште првиот пат кога го посетив на почетокот од годинава. Студентско место, пабови, chill атмосфера се само дел од нештата кои ми го задржаа вниманието. Иако не верував дека некогаш повторно ќе го посетам, летово здогледав студентска пракса токму во Гент, и знаев дека тоа е праксата за […]

Искуство од пракса во Бразил

Пракса во Бразил е ултра егзотично искуство во животот што нема цена… Живеев и работев во Бело Хоризонте, голем град со многу универзитети, со многу концерти и културни настани за млади, во Бразил познат како “Град на Баровите”, полн со ИАЕСТЕ практиканти од цел свет. Бев сместена во семејство, кое ме сакаше и  се грижеше […]

Искуство од пракса во Тајланд

Бангкок, Тајланд. Уште после топлото ИАЕСТЕ добредојде на аеродромот, кога прв пат поминував низ градот хипнотизирано гледајќи се околу мене, знаев дека ова ќе биде вистински незаборавно искуство. Работев во Western Digital, најголемиот производител на хард дискови во светот. Фирмата имаше 15 000 вработени, од кои 30 интернационални практиканти од целиот свет. Тајланд е позната […]

Скорешни написи

Архива