Entries by Ивана Трајковска

Интервју со професор д-р Димитар Ташковски, декан на Факултетот за електротехника и информациски технологии при Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје

Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) при Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје важи за водечка образовна и научно-истражувачка институција во Македонија во областа на електротехниката и информациско-комуникациските технологии. ФЕИТ е соработник на ИАЕСТЕ веќе 25 години, односно од самите почетоци на нашата организација.  Во продолжение ќе имате прилика да го прочитате интервјуто […]

Искуство од пракса во Јапонија

Како студент во четврта година на Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) во Скопје, се сретнав со многу предизвици во текот на студиите, но ниеден од нив не беше споредлив со “Олимпус – Јапонија 2017”. Изборот на Јапонија како една од водечките земји во светот на технологијата за интернационална пракса не беше случаен. Секако, […]

Платена практикантска работа во УСЈЕ!

Групацијата ТИТАН повеќе од еден век успешно го продолжува својот раст, со особена почит кон поединецот, општеството и животната средина. Групацијата ТИТАН ги смета своите човечки ресурси за клучен фактор за одржлив развој. Ние се потпираме на вештините и залагањата на нашите луѓе од сите нивоа на хиерархијата. Наша цел е да ги привлечеме, развиваме […]

Меѓународен Семинар за развој на ИАЕСТЕ 2017

  ИАЕСТЕ Македонија е студентска волонтерска организација која овозможува размена на студенти од техничките факултети веќе 24 години. Преку ИАЕСТЕ студентите при сите државни универзитити ширум државата добиваат шанса да стапат во контакт со некои од најреномираните македонски и странски компании, како и да заминат на платена стручна пракса во странство. Освен потребното работно искуство […]

10 things you are going to miss if you don’t attend SID 2017

Discussions for joint improvement; work groups: The first things to miss if you do not attend SID are of course the fruitful discussions and resolutions crafted in each work group. This year, the five organized work groups are the following: WG1- Exchange WG2- Marketing Plan WG3- Alumni WG4- 70th Anniversary & IAESTE Day WG5- Relations […]

RED BULL DOODLE ART – Македонското жири ги виде првите чкртачки трудови

Со првиот настан одржан во Скопје започнаа квалификациите за учество во натпреварувањето на студентите од целиот свет во чкртање познато како Red Bull Doodle Art. Македонското жири ги виде првите чкртачки трудови Чкртањето како слобода на изразување, каде што нема правила и ограничувања, претставува заедничка карактеристика на сите студенти кои го откриваат својот внатрешен талент […]

Red Bull Doodle Art – Чкртање во трета димензија

Постои едно нешто што е заедничко за сите студенти ширум светот: нивниот скриен уметнички талент се истакнува преку чкртање во текот на предавањата, а се почнува со основниот прибор, молив и лист. Уметноста во нејзиното најдобро издание ќе се случи по трет пат во Македонија, како дел од светскиот настан Red Bull Doodle Art.   […]