Entries by Искра Јачева

Искра во земјата на лахмаџун, баклава, мачки, Ефес, килими и nazar bogucu

Трансконтиненталната, прекрасна и уникатна Турција. Спој на традиција, обичаи, превкусна храна, уникатна чај култура и што уште не. Измир е град кој се наоѓа во југозападна Турција и е трет по големина, после Анкара и Истанбул. Она што го прави овој град посебно магичен се преубавите зајдисонца. Најубав дел од денот е приквечерината и заоѓањето […]

Вилах, Австрија – каде е пак сега тоа?

„Grüß Gott“ и „Servus“ – тоа се поздравите со кои ќе се сретнете во овој југозападен дел од Австрија – Каринтија. Вилах е градче во центарот на овој регион и е многу, многу поинакво од Скопје, на чиј живот бев навикнат. Сепак, транзицијата од град со речиси 1 милион жители и „работно време 24/7“, во […]

Незаборавна пракса во земја која нема Ајфелова кула ниту Колосеум, но има ZAPIEKANKI!

Постојано слушав дека земја како Полска е супер избор за прва праска, а и навистина верував во тоа. За мене претставуваше предизвик да посетам земја во која нема Ајфелова кула или Колосеум, некоја нова земја за која сакав да откријам многу нови работи, а исто така и земја која може да ми понуди практично искуство […]